Aan het begin de 19e eeuw, na de Napoleontische jaren zag de maatschappij er heel anders uit dan nu. Van sociale voorzieningen, zoals wij die nu kennen en eigenlijk normaal zijn gaan vinden, was in die tijd in het geheel geen sprake. Op een gegeven moment werd het initiatief genomen door een redelijk welvarende groep om iets te doen aan de vaak erbarmelijke omstandigheden waaronder het merendeel van de bevolking moest zien rond te komen. Om de noden iets te verzachten werd landelijk de Maatschappij tot Nut van het Algemeen opgericht.
Later volgden diverse zogenaamde departementen van het Nut, waartoe ook Franeker behoorde. In 1809 werd in Franeker begonnen en tot op de dag van vandaag bestaat deze vereniging nog steeds. Het welzijn van de Franeker bevolking stond hoog in het vaandel.
In de afgelopen twee eeuwen zijn op initiatief van het Nut o.a. de openbare bibliotheek gesticht, de Nutsspaarbank was een bekend verschijnsel in de 20ste eeuw, het badhuis aan het Noord zz is mogelijk geworden door het Nut. Een aantal huizen aan de Heerengracht en de Spaarbankstraat zijn nu nog de bewijzen van het Nutswerk van de laatste eeuw. Niet vergeten mag worden het jeugdwerk, dat jarenlang via een eigen gebouw aan het Martiniplantsoen werd verzorgd. Thans is er een horecagelegenheid in het fraai gerestaureerde pand gevestigd.
In de zestiger en zeventiger jaren is door de betere sociale voorzieningen en de hogere welvaart het accent steeds meer verschoven naar het organiseren van informatieve bijeenkomsten tijdens het winterseizoen.
Vanaf 1 januari 2016 is het departement Franeker afgescheiden van de landelijke organisatie van het Nut tot ‘t Algemeen, en gaat zelfstandig verder onder de naam NUT FRANEKER.
Lees ook hoe ‘t Nut Franeker aan de bakermat van de volkstuin stond.
Hierbij het nieuwe programma voor het seizoen 2023-2024. Volgens ons zijn we er in geslaagd weer een afwisselend en boeiend programma samen te stellen. We zien het komende seizoen dan ook met vertrouwen tegemoet.
Cris Toala Olivares, fotograaf van vooral vulkanen.
Alice Wielinga, o.a.werkzaam met kunstenaars in Noord-Korea. Samen bezoeken ze de verste uithoeken van de wereld.
19:30u. Jaarvergadering .
Met muzikaal programma rond Emily Dickinson.
Zij vertelt over de Martenastins, de tuin en uiteraard het museum.
Kerstliedjes van overal door Frederike Kleefstra, Marijke Rodenburg, Klaas de Vries, Tsjamme Overal en pianiste Corinne Staal.
Hij praat ons bij over het reilen en zeilen in de provincie.
Bekend van Omrop Fryslân.
Hij zingt in het Frans en zij in het Fries: een fraaie combinatie, waarin bestaande taalgrenzen verdwijnen.
aanvang: 20.00 uur.
Na 2 jaren zonder Nutsactiviteiten wegens de corona-epidemie hebben wij dit seizoen de draad weer kunnen oppakken en zijn de eerder geplande activiteiten van 2020-2021 alsnog uitgevoerd.