Franeker

Geschiedenis

Aan het begin de 19e eeuw, na de Napoleontische jaren zag de maatschappij er heel anders uit dan nu. Van sociale voorzieningen, zoals wij die nu kennen en eigenlijk normaal zijn gaan vinden, was in die tijd in het geheel geen sprake. Op een gegeven moment werd het initiatief genomen door een redelijk welvarende groep om iets te doen aan de vaak erbarmelijke omstandigheden waaronder het merendeel van de bevolking moest zien rond te komen. Om de noden iets te verzachten werd landelijk de Maatschappij tot Nut van het Algemeen opgericht.Later volgden diverse zogenaamde departementen van het Nut, waartoe ook Franeker behoorde. In 1809 werd in Franeker begonnen en tot op de dag van vandaag bestaat deze vereniging nog steeds. Het welzijn van de Franeker bevolking stond hoog in het vaandel.


In de afgelopen twee eeuwen zijn op initiatief van het Nut o.a. de openbare bibliotheek gesticht, de Nutsspaarbank was een bekend verschijnsel in de 20ste eeuw, het badhuis aan het Noord zz is mogelijk geworden door het Nut. Een aantal huizen aan de Heerengracht en de Spaarbankstraat zijn nu nog de bewijzen van het Nutswerk van de laatste eeuw. Niet vergeten mag worden het jeugdwerk, dat jarenlang via een eigen gebouw aan het Martiniplantsoen werd verzorgd. Thans is er een horecagelegenheid in het fraai gerestaureerde pand gevestigd.

In de zestiger en zeventiger jaren is door de betere sociale voorzieningen en de hogere welvaart het accent steeds meer verschoven naar het organiseren van informatieve bijeenkomsten tijdens het winterseizoen.

Vanaf 1 januari 2016 is het departement Franeker afgescheiden van de landelijke organisatie van het Nut tot ‘t Algemeen, en gaat zelfstandig verder onder de naam NUT FRANEKER.

Lees ook hoe ‘t Nut Franeker aan de bakermat van de volkstuin stond.

Activiteiten

24-04-2020
Op reis naar Brugge en Gent

Van 24 t/m 26 april gaan we op reis naar Brugge en Gent, België.


Archief

20-03-2020
Grytz en Grize

Een prachtige muzikale afsluiting van het seizoen.

27-02-2020
Pauline Broekema

Voor de tweede keer is zij bij ons, nu vertelt ze over haar bijzondere boek: "Het uiterste der zee"

11-01-2020
15.30: Inez Timmer Inez brengt haar nieuwe voorstelling

"Vijf minuten voor aanvang"

Aansluitend warm en koud buffet.

26-11-2019
19.30 uur: Jaarvergadering

Daarna: Lutz Jacobi
Als directeur van de waddenvereniging heeft zij zeker wat te melden

28-10-2019
Grote jubileumverrassing?

Op een bijzondere plek met een bijzonder gezelschap!

25-09-2019
Anne-Goaitske Breteler

Zij raakte in contact met voormalige walvisvaarders uit haar naaste omgeving en schreef naar aanleiding van hun verhalen een prachtig boek; de traanjagers.

21-11-2018
Fleur van de Bij en Frank Westerman

Fleur van der Bij schreef een fascinerend boek “De Nijl in mij”. Waarin zij een ontdekkingsreiziger volgt. Door het verhaal heen speelt een persoonlijk drama, met een bijzondere bijdrage van Frank Westerman.

22-10-2018
Jaarvergadering

Aanvang: 19.30 uur
Aansluitend: Waadhoekekoor De Bútsoekers

18-09-2018
Toeristen in Noord Korea

Gerard Veldman en Titus Sinnema maakten een reis door Noord Korea. Een verslag in woord en beeld van een niet-alledaagse vakantie.